Bad och vatten

Grillplats vid Nyckelsjöns badplats

Bad och båt inom eller i närheten av Hammersta

Nyckelsjön är Hammerstas traditionella badsjö med badbrygga, sandstrand, solklippor, gräsmatta, picknickbänk och grillplats med sittbänkar. Badplatsen ligger i anslutning till tennisbanan nedanför Tusenårseken. Under sommaren blommar Nyckelsjön ett par gånger, men det brukar gå över på ett par dagar.

Alsjön har blivit småbarnsfamiljernas favoritbad eftersom det inte uppstår någon algblomning i denna skogssjö på högsommaren. Här finns inga bryggor, men en liten sandbelagd badvik och solklippor.

Professorsbadet ligger i sjön Klämmingen, nära Hammersta. Ta av vid vägskylten Sundby strax efter Hebyallén och parkera före bron över Klämmingen. Till vänster om vägen finns en långgrund sandstrand med eftermiddagssol. Det är ingen officiell badplats utan tillhör Heby och har fått sitt smeknamn efter framlidne professor Sigfrid von Engeström på Heby.

Klämmingsbergsbadet ligger vid södra ändan av Klämmingen på vägen mot Gnesta. Här finns en stor badplats med hopptorn, sandstrand, bryggor, kiosk, volleybollnät med mera.

Krampan är en vacker naturbadplats på näset mellan Övre Marviken och Mellan Marviken. Här finns sandstrand på båda sidor om näset. Åk mot Mariefred och ta av vid vägskylten Krampan.

Båtar: Båtbrygga och båtuppläggningsplats finns i Nyckelsjön, nedanför Västergården. I Alsjön får man däremot bara ha båt efter tillstånd från Heby, som äger sjön, marken runt sjön och fiskerätten i Alsjön.

Båtbryggan i Nyckelsjön är Hammerstabornas gemensamma brygga men alla båtar är privata. Märk din egen båt med ditt gårdsnamn på undersidan så att den går att identifiera när den är upplagd.

Fiske: I Nyckelsjön är fiske tilllåtet endast efter tillstånd av respektive vattenägare. I Alsjön är all fiske förbjudet. Gnesta kommun säljer fiskekort till kommunens vatten, bland annat Klämmingen.

Tillgång till dricksvatten. Om det av någon anledning saknas vatten i fastigheten så går bra att använda den nya vattenutkastaren som installerats på pumphusets utsida. Där kan man fylla sina vattendunkar.

Bad i Nyckelsjön

Bad i Alsjön